Ψωμί στη γάστρα χωρίς ζύμωμα

 

Υλικά

Αλεύρι
Μαγιά 
Αλάτι
 
Εκτέλεση
 
Αρχικά, αναμείξτε την ξηρή ή νωπή μαγιά με το νερό σε ένα δοχείο. Μπορεί για την ξηρή μαγιά να μην είναι απαραίτητη η προηγούμενη ενέργεια, αλλά έτσι θα διανεμειθεί καλύτερα σε όλο το μίγμα γιατί είναι πολύ μικρή η ποσότητα.  Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι και το αλάτι. Ρίξτε το νερό με τη μαγιά μέσα στο μπολ με το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατέψτε καλά με ένα κουτάλι σούπας έως ότου ενσωματωθούν όλα τα υλικά και έχετε ένα υγρό ζυμάρι. Προσπαθήστε να μην αφήσετε πολλά υπολείμματα ζύμης στα τοιχώματα του μπολ, όσο μπορείτε όλα να είναι στον πάτο. Καλύψτε το μπολ με μια διαφανή μεμβράνη ή καπάκι (αν έχει) ή έστω με μια πετσέτα. Προσωπικά προτιμώ τη διαφανή μεμβράνη για να κλείσει αεροστεγώς. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 12 ώρες και για έως 18 ώρες. Αν είναι καλοκαίρι και η θερμοκρασία δωματίου ξεπερνά τους 25 βαθμούς Κελσίου, μην το αφήσετε πολλές ώρες εκτός ψυγείου. Ίσως και οι 8 ώρες να είναι αρκετές. Θα καταλάβετε ότι η ζύμη έχει φουσκώσει όσο θέλουμε όταν βγάλει φυσαλίδες στην επιφάνεια της. Στη συνέχεια αλευρώστε τον πάγκο εργασίας. Θα έχετε την κάτω πλευρά της ζύμης αλευρωμένη και την πάνω πλευρά υγρή. Γυρίστε ανάποδα τη ζύμη ώστε οι «ραφές» που έχουν δημιουργηθεί να είναι από την κάτω πλευρά και η πάνω πλευρά να είναι ενιαία επιφάνεια. Τοποθετήστε σε ένα μπολ μια ανοικτή πετσέτα και αλευρώστε την καλά στον πάτο και στα τοιχώματα του μπολ.Τοποθετήστε τη ζύμη μέσα στο μπολ, με τις «ραφές» να βρίσκονται στον πάτο του μπολ, και αλευρώστε ελαφρώς την επιφάνεια. Κλείστε με την πετσέτα αν περισσεύει ή βάλτε από πάνω άλλη πετσέτα και αφήστε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 1μιση με 2 ώρες. Η ζύμη ιδανικά θα είναι έτοιμη όταν πιέζοντας την ελαφρά με το δάχτυλο θα επιστρέφει προς το μέρος μας, όχι όμως εντελώς.Μισή ώρα πριν να είναι έτοιμη η ζύμη, προθερμάνετε τον φούρνο στους 230 βαθμούς Κελσίου στον αέρα και τοποθετήστε τη γάστρα με το καπάκι της στην πρώτη θέση του φούρνου από κάτω προς τα πάνω. Βγάλτε με προσοχή τη γάστρα από τον φούρνο και ανοίξτε το καπάκι της. Βγάλτε την πετσέτα με τη ζύμη πάνω στον πάγκο και αναποδογυρίστε τη ζύμη πάνω στην παλάμη σας με τη βοήθεια της πετσέτας. Λογικά οι «ραφές» θα έχουν κλείσει όπως θα δείτε. Τοποθετήστε τη ζύμη πιάνοντας την με τα δύο χέρια με προσοχή μην καείτε μέσα στη γάστρα, με τις «ραφές» να είναι το πάνω μέρος και η λεία επιφάνεια το κάτω μέρος. Έτσι δε χρειάζεται να χαράξουμε τη ζύμη καθώς θα σκιστεί από μόνη της. Κλείστε το καπάκι και βάλτε με προσοχή τη γάστρα μέσα στον φούρνο.Ψήστε για 30 λεπτά (στους 230 βαθμούς Κελσίου στον αέρα) με κλειστό το καπάκι και στη συνέχεια ανοίξτε το καπάκι και ψήστε στην ίδια θερμοκρασία για άλλα 10 με 15 λεπτά. Αφού ετοιμαστεί το ψωμί, αφαιρέστε το αμέσως από τη γάστρα και τοποθετήστε το πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσει από όλες τις πλευρές. Ιδανικά αφήστε το τουλάχιστον 1 ώρα πριν το κόψετε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου