500γρ. χοντρά μακαρόνια, Νο 2 ή 1
Αλάτι
750γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1-2 φλιτζάνια ελαφρά συμπυκνωμένος χυμός τομάτας
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
8 κουτ. σούπας βούτυρο
8 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1½ λίτρο γάλα
3 κρόκους αβγών
1 1/2 φλιτζάνι τυρί τριμμένο
Αλάτι, άσπρο πιπέριΕκτέλεση
Βάζετε τον κιμά όπως είναι σε μέτρια κατσαρόλα, πάνω από μέτρια φωτιά και με ξύλινη κουτάλα τον «σπάτε», μέχρι να αφήσει τα υγρά του και να ξεχωρίσει τελείως. Ρίχνετε στον κιμά το κρεμμύδι ανακατεύετε μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Σοτάρετε το μίγμα μέχρι να αρχίζει να κολλάει στο πάτο της κατσαρόλας και ρίχνετε λίγο νερό. Προσθέτετε το χυμό ντομάτας, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε την σάλτσα να σιγοβράσει για 30 - 35 λεπτά μέχρι να πήξει και να δέσει.
Βράζετε σε μία κατσαρόλα νερό και προσθέτετε 1 κουτ. γλυκού αλάτι. Ρίχνετε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα και βράζετε για 5-6 λεπτά.
Σε μία μέτρια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε συνεχώς με σύρμα, μέχρι να πάρει το αλεύρι λίγο χρώμα. Προσθέτετε στην κατσαρόλα το γαλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, για να μην σβολιάσει. Αφήνετε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Σβήνετε την φωτιά και αφήνετε να κρυώσει λίγο η κρέμα. Ανακατεύετε τους κρόκους των αβγών και τους προσθέτετε. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά να ενωθούν οι κρόκοι στην κρέμα. Τέλος προσθέτετε το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε καλά.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε ένα μέτριο ταψί φούρνου. Στρώνετε στο ταψί τα μισά μακαρόνια, τα πασπαλίζετε με 5 - 6 κουτ. σούπας τριμμένο τυρί και στρώνετε από πάνω όλη την σάλτσα του κιμά. Πασπαλίζετε με λίγο τυρί πάλι και στρώνετε ομοιόμορφα από πάνω τα υπόλοιπα μακαρόνια. Απλώνετε πάνω από τα μακαρόνια την μπεσαμέλ και την πασπαλίζετε με μοσχοκάρυδο τριμμένη φρυγανια και τυρι. Ψήνετε το παστίτσιο για 40 - 45 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα μπεσαμέλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου