Χοιρινό στο φούρνο με πατάτες

Υλικά

1 κιλό χοιρινό
1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
2 κουταλάκια αλάτι
2 κουταλάκια πιπέρι
1/2 κουταλάκι ρίγανη
100 ml ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
Χυμός ενός λεμονιού

Εκτέλεση

Πλένουμε το χοιρινό κρέας καλά και το βάζουμε σε ένα ταψί. Αλατοπιπερώνουμε καλά απ' όλες τις πλευρές του. Καθαρίζουμε το σκόρδο και το κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια. Με ένα μαχαίρι, ανοίγουμε 5-6 τρυπούλες στο κρεατάκι και βάζουμε ένα κομματάκι σκόρδο σε κάθε μία. Όσο σκορδάκι μας περισσέψει το αφήνουμε πάνω στο χοιρινό. Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες. Τις κόβουμε σε μεγαλούτσικα κομμάτια κυδωνάτες και τις βάζουμε στο ταψί, στο πλάι του χοιρινού. Ρίχνουμε πάνω στις πατάτες λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και λίγη ρίγανη.  Κόβουμε το λεμόνι και το στίβουμε στον στίφτη. Περιχύνουμε τον χυμό του πάνω στο κρέας και τις πατάτες και έπειτα προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Κουνάμε λίγο τα ταψί για να ανακατευτούν λίγο τα ζουμάκια. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για δύο ώρες στους 180 βαθμούς. Στα τρία τέταρτα της ώρας κοιτάμε μήπως χρειάζεται να γυρίσουμε το κρέας. Στο τέλος, όταν το κρέας τρυπιέται εύκολα (ή κόβεται εύκολα με ένα πηρούνι) ανεβάζουμε λίγο θερμοκρασία, και αφήνουμε για 10 λεπτά, αν θέλουμε να ξεροψηθεί λιγάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου