8-10 ντομάτες, μέτριες για γεμιστά
2 κ.σ. (30 ml) ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό
3/4 φλυτζάνι (~200 ml) ρύζι, Καρολίνα
1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
60 γρ. βούτυρο
3 κ.σ. (45 ml) αλεύρι
1 1/2 φλυτζάνι (375 ml) γάλα
3 κ.σ. (45 ml) παρμεζάνα
Αλάτι
Πιπέρι
Πάπρικα η μοσχοκάρυδο
Πατάτες (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Κόβουμε το κρεμμύδι στο μούλτι. Πλένουμε και αδειάζουμε με ένα κουτάλι τις ντομάτες. Πασπαλίζουμε το εσωτερικό τους με λίγη ζάχαρη και λίγο αλάτι. Πολτοποιούμε τη σάρκα τους στο μούλτι. Σε χαμηλή φαρδιά κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το ρύζι και το νερό. Ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το μείγμα να βράσει σε μέτρια φωτιά για 8 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά; προσθέτουμε τον άνηθο, το μαϊντανό και τον πολτό ντομάτας. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι όσο χρειαστεί. Γεμίζουμε τις ντομάτες με τη γέμιση. Αν χρησιμοποιήσουμε πατάτες τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε. Αλατοπιπερωνουμε και ραντίζομε με λίγο ελαιόλαδο.Τοποθετούμε τις πατάτες γύρω από τις ντομάτες.
Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα μπρίκι. Σε μια κατσαρόλα μικρή, λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και το ψήνουμε μέχρι να γίνει στεγνό και κοκκώδες. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα. Επιστρέφουμε το μείγμα στη φωτιά και ανακατεύομε μέχρι να πήξει Προσθέτουμε την παρμεζάνα. Αλατοπιπερωνουμε κατά προτίμηση και αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Σκεπάζουμε τις ντομάτες με τη μπεσαμέλ και προσθέτουμε την πάπρικα η μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε περίπου λίγο νερό στο ταψί. Ψήνουμε ασκέπαστο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 30 - 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου