1 ποτήρι νερό,
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη,
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι,
1 κουταλάκι γλυκού μαγιά σε σκόνη,
3 ποτήρια αλεύρι,
2 κουταλιές σούπας λάδι.
Εκτέλεση
Διαλύετε στο νερό τη ζάχαρη, προσθέτετε τη μαγιά, ανακατεύετε. Προσθέστε
το αλεύρι και το αλάτι. Ζυμώνετε τη ζύμη. Προσθέστε το λάδι. Ζυμώστε
και πάλι, ώστε να απορροφηθεί το λάδι. Αφήνετε τη ζύμη για 40 λεπτά σε
ζεστό μέρος, χωρίς ρεύματα. Ζυμώνετε και πάλι και την αφήνετε για μια
δυο ώρες.
Στη συνέχεια τη ζυμώνετε και πάλι, την κόβετε σε μικρά μπαλάκια και
ανοίγετε το κάθε μπαλάκι σε λεπτό φύλλο σε μέγεθος μικρού πιάτου. Βάλτε
τη γέμιση* που προτιμάτε, διπλώστε το στα δύο, κλείνοντας καλά για να μην
φύγει η γέμιση. Τα αφήνετε για λίγα λεπτά να φουσκώσουν και πάλι και
ξεκινάτε το τηγάνισμα σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν και από
τις δύο πλευρές.
*Γέμιση:
Με φέτα
2 αυγά
φέτα [ή άλλο τυρι]
Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και τρίβουμε μέσα την φέτα. Ανακατευουμε και ρίχνουμε αρκετο πιπέρι.
Με κιμά.
1 μεγάλο κρεμμύδι,
400 γρ. κιμά (μπορείτε να βάλετε 200 γρ. μοσχαρίσιο και 200 χοιρινό),
αλάτι,
πιπέρι.
Σοτάρετε με λίγη μαργαρίνη ή βούτυρο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, προσθέτετε το κιμά και το αλάτι με το πιπέρι. Αφήστε τα να σιγοβράσουν μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
Με πατάτα.
5 μέτριες πατάτες.
1 κρεμμύδι,
1 αυγό,
αλάτι,
πιπέρι.
Βράζουμε τις πατάτες. Σοτάρουμε με 1-2 κουταλιές μαργαρίνη ή βούτυρο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τις πατάτες πουρέ, το ελαφρώς χτυπημένο αυγό και το αλατοπιπερώνουμε.
Με λουκάνικο
Λουκανικα κοκτέιλ ή φρανκφούρτης
Μπορείτε να πειραματιστείτε και να κάνετε γέμιση με πράσινα
κρεμμυδάκια και ψιλοκομμένα σφιχτά αυγά, με ρύζι και κρεμμύδι, με
μανιτάρια, ακόμα και με τόνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου