12 αυγά, χωριστά οι κρόκοι απ’ τα ασπράδια
12 κουταλιές της σούπας καρύδι μέτρια σπασμένο (αντιληπτό στο δόντι) ή ανάλογα με την προτίμησή σας
12 κ.σ. φρυγανιά
12 κ.σ. ζάχαρη
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
1/8 κ.γ. σόδα (στη μύτη του κουταλιού)
Βανίλια
1/2 κ.σ. κανέλα
2 κ.σ. κονιάκ ή μπράντι
1 πρέζα αλάτι
Αλεύρι και βούτυρο [για το άλειμμα της φόρμας]
για το σιρόπι
800 ml νερό
1200 γραμ. ζάχαρη3-4 κ.σ. χυμό λεμόνι
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 C. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε καλά ένα ορθογώνιο ταψί 30Χ45 εκ. Μετράτε και βάζετε σε μπολ όλα τα στεγνά υλικά: το καρύδι, τη φρυγανιά, τη σόδα, το γαρίφαλο, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ, κλπ. Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη και 1 πρέζα αλάτι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν (4 -10 λεπτά ανάλογα με τη δύναμη του μίξερ). Κατεβάζετε την ταχύτητα σε χαμηλή και προσθέτετε τη βανίλια, το ποτό και σταδιακά το μείγμα των στεγνών υλικών: φρυγανιά, καρύδι, μπέκιν, σόδα, γαρίφαλο, κανέλα. Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Την προσθέτετε στο μείγμα των αυγών, ενσωματώνοντας πρώτα το 1/3 και βάζοντας μετά το υπόλοιπο, ανακατεύοντας με κυκλικές κινήσεις και παίρνοντας από κάτω προς τα πάνω με σπάτουλα για να μην ξεφουσκώσει το μείγμα.
Αδειάζετε στο ταψί και ισιώνετε την επιφάνεια. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο 180 C για 45′ περίπου [όχι πάνω από 50′]. Σε κατσαρόλι και μέτρια φωτιά, βάζετε το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν για 5-7 λεπτά. Στο τέλος ρίχνετε το λεμόνι. Βγάζετε την καρυδόπιτα απ’ τον φούρνο και την κόβετε σε κομμάτια. Περιχύνετε με κουτάλα το γλυκό κέικ με το καυτό σιρόπι. Αφήνετε να απορροφηθεί το σιρόπι και να κρυώσει εντελώς η σιροπιαστή καρυδόπιτα πριν σερβίρετε. Αφαιρείτε ένα κομμάτι από την σιροπιαστή καρυδόπιτα ώστε να διευκολύνετε την χρήση της σπάτουλας στα υπόλοιπα. Προσθέτετε πάνω σε κάθε σερβιρισμένο κομμάτι μια μπάλα παγωτό βανίλια και έξτρα τριμμένο καρύδι, αν σας αρέσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου