Υλικά
Διαφορα λαχανικα (καροτο, αρακα, πιπερια, κοκκινη, πρασινη, κιτρινη, καλαμποκι) ρυζι,βουτυρο, ελαιολαδο, ζωμο λαχανικων, αλατι, και φρεσκοτριμμενο πιπερι.
Εκτέλεση
Σωταρουμε σε λιγο βουτυρακι αρακα, καροτο, καλαμποκι γιατι θελουν περισσοτερο. Μετα σωταρουμε το ρυζι [κατα προτιμηση κιτρινο] με λιγο βουτυρακι και μολις αρχισει να παιρνει χρωμα αρχιζουμε να ριχνουμε ζωμο* λαχανικων. ...βαζουμε οσο χρειαστει μεχρι να ψηθει!!!
Σουρωνουμε το ρυζι, τα βαζουμε ολα μαζι και τις πιπεριες ωμές και ριχνουμε φρεσκοτριμμενο πιπερι και αλατι....
Στο τελος, αφου το δοκιμασουμε και μας αρεσει, θα ριξουμε ελαιολαδο καβουρδισμενο...
*Σπιτικός ζωμός λαχανικών
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε διάφορα λαχανικά, καθαρισμένα και κομμένα σε μεγαλούτσικα κομμάτια. Ενδεικτικά: καρότα, κρεμμύδια, πράσα, σέλερι ή σελινόριζα, φινόκιο, ρέβες.
Μπορούμε να προσθέσουμε όποιο φρέσκο αρωματικό μάς έχει περισσέψει, όπως μαϊντανό, φασκόμηλο, άνηθο.
Αρωματίζουμε με ολόκληρους κόκκους πιπεριού και όποιο άλλο μπαχαρικό μάς αρέσει, όπως μπαχάρι, φύλλα δάφνης, αστεροειδή γλυκάνισο, μαραθόσπορους, σπόρους κόλιανδρου, γαρύφαλλο. Έξτρα γεύση και δύναμη θα δώσουν επίσης ο κουρκουμάς ή το ginger.
Αρωματίζουμε με ολόκληρους κόκκους πιπεριού και όποιο άλλο μπαχαρικό μάς αρέσει, όπως μπαχάρι, φύλλα δάφνης, αστεροειδή γλυκάνισο, μαραθόσπορους, σπόρους κόλιανδρου, γαρύφαλλο. Έξτρα γεύση και δύναμη θα δώσουν επίσης ο κουρκουμάς ή το ginger.
Στη συνέχεια το σκεπάζουμε με κρύο νερό και το φέρνουμε σε βρασμό. Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας σε μέτρια και σιγοβράζουμε μέχρις ότου μαλακώσουν τα λαχανικά. Φιλτράρουμε από ψιλή σήτα, πιέζοντας τα λαχανικά με ξύλινη κουτάλα για να βγάλουν όλη την ουσία τους. Μοιράζουμε το ζωμό σε σακουλάκια τροφίμων και μόλις κρυώσει εντελώς, τα καταψύχουμε.
Tips • Εάν έχουμε χρόνο, αφήνουμε μία νύχτα το ζωμό χωρίς να τον φιλτράρουμε μέσα στο ψυγείο και το φιλτράρουμε την επομένη. Έτσι θα νοστιμίσει ακόμα πιο πολύ.
• Προσωπικά δεν αλατίζω τους ζωμούς, γιατί προτιμώ να προσθέτω το αλάτι σε κάθε φαγητό στο οποίο θα τους χρησιμοποιήσω.
• Ο ζωμός λαχανικών είναι passe-partout βάση για οποιαδήποτε σούπα, σάλτσα, ριζότο.



Καλή αρχηηηηηηη
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω
Διαγραφή