Ντοματίνια κονφί με μακαρόνια

Υλικά

Για τα ντοματίνια κονφί*
½ κιλό ντοματίνια
100γρ. ζάχαρη
200ml ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο
4 κλωνάρια θυμάρι
2 κλωνάρια δεντρολίβανο
μερικές ελιές

Για τη μακαρονάδα
5-6 φύλλα φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένα
1 πακέτο ζυμαρικά της αρεσκείας μας
100γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο (για το σερβίρισμα)
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Για τα ντοματίνια κονφί
    Σε ένα ταψί απλώνουμε τα ντοματίνια, τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε στο ταψί το σκόρδο (ολόκληρες τις σκελίδες), το δεντρολίβανο και το θυμάρι. Ψήνουμε στους 150°C για 1 ώρα.

Για τη μακαρονάδα
    Eν τω μεταξύ βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα σουρώνουμε, φροντίζοντας όμως να κρατήσουμε μία κούπα από το νερό τους. Μόλις ψηθούν τα ντοματίνια, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ρίχνουμε τη μισή ποσότητα του λαδιού από το ταψί κατευθείαν σε ένα τηγάνι. (Προσοχή: δεν πετάμε το υπόλοιπο λάδι. Θα το χρησιμοποιήσουμε κι αυτό στη συνέχεια). Ζεσταίνουμε το τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία. Παίρνουμε τις σκελίδες σκόρδου από το ταψί, τις ρίχνουμε κι αυτές στο τηγάνι και τις λιώνουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα μισά ντοματίνια. Τα πιέζουμε με μια κουτάλα, να βγάλουν τα ζουμιά τους και ρίχνουμε το νερό από τα μακαρόνια που έχουμε κρατήσει, μαζί και τα μακαρόνια. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε, τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση και ρίχνουμε και το υπόλοιπο λάδι από τα ντοματίνια, τον βασιλικό και τέλος την παρμεζάνα (ή το πεκορίνο). Σερβίρουμε, τοποθετώντας τα υπόλοιπα ντοματίνια που μας έχουν μείνει πάνω από τα μακαρόνια και συμπληρώνουμε τη διακόσμηση με τις ελιές ψιλοκομενες.

*Τι είναι το Κονφί (confit) 
Το κλασικό κονφί  ξεκίνησε από τη νοτιοδυτική Γαλλία. Πρόκειται για κομμάτια άπαχο χοιρινό, πάπια, άλλα πουλερικά ή κυνήγι, που αλείφονται με αλάτι ή μένουν στην άλμη για κάποιες ώρες. Κατόπιν αφού στραγγίσουν καλά, σιγοβράζουν μέσα στο λίπος της πάπιας ή του χοιρινού μαζί με μυρωδικά.
Μεταφέρονται έπειτα σε πήλινα δοχεία και φυλάγονται μέσα στο λίπος, το οποίο πρέπει να σκεπάζει τελείως το κρέας. Είναι δηλαδή το κονφί μια παλιά μέθοδος διατήρησης του κρέατος, από την εποχή που δεν υπήρχαν ψυγεία. Το κάθε λογής κονφί δίνει βάθος και νοστιμιά, μια και η γεύση του είναι πλούσια, έντονη και αλμυρή.



Τα τελευταία χρόνια, όμως, γίνεται πλατιά χρήση του όρου κονφί για κάθε είδους φαγώσιμα που σιγοβράζουν  όχι σε λίπος, αλλά σε ελαιόλαδο.

Χταπόδι κονφί, ψητές ντομάτες κονφι και βέβαια, θαλασσινά και φρέσκο ψάρι, αλλά και παστός μπακαλιάρος.
Οι Βάσκοι κάνουν κονφί τον ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο με ξεχωριστό τρόπο, βάζοντας τον σε πήλινο τηγάνι με δύο δάχτυλα λάδι και κουνώντας κυκλικά το σκεύος, καθώς ο μπακαλιάρος βράζει, έτσι που οι χυμοί του να γίνονται κρέμα. Η τεχνική δεν πετυχαίνει πάντα, αλλά μπορείτε να τη δοκιμάσετε.
Ο τόνος κονφί, είναι μια τέτοια σύγχρονη παραλλαγή, ιδιαίτερα εύκολη και με σίγουρα εγγυημένα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου