1000-1200 γρ. σαλιγκάρια
Κρεμμύδια
Σάλτσα ντομάτα
Πελτέ ντομάτας
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
θυμάρι
Δάφνη
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ζεματάμε τα σαλιγκάρια*.
Κόβουμε τα κρεμμύδια στην μέση ή στα τέσσερα αν είναι μεγάλα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε τα κρεμμύδια [χωρίς να τα διαλύσουμε] για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Στην συνέχεια ρίχνουμε τα σαλιγκάρια και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά
Συνεχίζουμε ρίχνοντας όλα τα υπόλοιπα υλικά, την σάλτσα, τον πελτέ και τα μπαχαρικά.
Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε τα υγρά με λίγο νερο. Τα βράζουμε για 45-50 λεπτά και όταν τα σβύσουμε ρίχνουμε ενα κυβάκι βούτηρο και ανακατευουμε προσοχή.
*Πως καθαρίζουμε τα σαλιγκάρια για να είναι έτοιμα για μαγείρεμα;
Τα ταΐζουμε πρώτα για 5-10 ημέρες. Και πως γίνεται το «τάϊσμα» των σαλιγκαριών; Αφού μαζέψουμε τα σαλιγκάρια τα βάζουμε σε ένα καλάθι με τρύπες να παίρνουν αέρα. Τους ρίχνουμε λίγα σπασμένα μακαρόνια (σε ψιλά κομματάκια) ή αλευρι, θυμάρι και ρίγανη (σε κλαδάκια) και τα αφήνουμε να φάνε και να καθαρίσουν. Προσοχή, το καλάθι από πάνω πάντα το σκεπάζουμε καλά γιατί τα σαλιγκάρια βγαίνουν έξω! Τα αφήνουμε για 2-3 ημέρες και μετά τα αδειάζουμε σε μιά λεκάνη, καθαρίζουμε το καλάθι και τα ξαναβάζουμε κατά τον ίδιο τρόπο με μακαρόνια για φαγάκι και τα αφήνουμε από 3 έως 5 ημέρες επιπλέον. Μετά το καθάρισμα τους είναι έτοιμα για βράσιμο.
Πως διαλέγουμε τα σαλιγκάρια και πως τα καθαρίζουμε;

Πώς ζεματάμε τα σαλιγκάρια
Σε κρύο νερό ρίχνουμε τα σαλιγκάρια και αφήνουμε να πάρουν βράση και να βράσουν για 10 λεπτά. Αλατίζουμε και ρίχνουμε 1-2 κουταλιές ξύδι. Στραγγίζουμε τα σαλιγκάρια και το νερό το πετάμε.
Τα πλένουμε με κρύο νερό και τα καθαρίζουμε ανοίγοντας μία τρυπούλα στο πίσω μέρος στη μυτερή τους πλευρά. Με κοφτερό μαχαίρι και πολύ προσοχή, χαράζουμε ολόγυρα από το εξόγκωμα της πίσω πλευράς και αφαιρούμε όλο αυτό το κομμάτι από το περίβλημά τους. Στην συνέχεια, τα ξεπλένουμε 2-3 νερά να φύγουν τυχόν κομματάκια από το σκληρό περίβλημα που έσπασαν με το άνοιγμα. Τα στραγγίζουμε καλά και τα είναι έτοιμα να τα μαγειρέψουμε με οποίον τρόπο μας αρέσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου