Τ' Αποστόλη το ψωμάκι

Υλικά

1 κιλό αλεύρι (μισό σκληρό, μισό ολικής σίκαλη) 
50 gr φρεσκια μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή
2,5 φλυτζάνια νερό (700γρ.περιπου) 
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
3 κουταλακια του γλυκού αλάτι. 

Εκτέλεση

Διαλύουμε την μαγιά με την ζάχαρη με λίγο χλιαρό νερό (από το μετρημένο).  Την αφήνουμε 15 λεπτά και όταν αφρίσει στην επιφάνεια η μαγιά είναι έτοιμη. Στην συνέχεια σε βαθύ σκεύος βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, την μαγιά που έχει φουσκώσει και όλο το υπόλοιπο νερό (γιατί από τα 2,5 φλυτζανια πήραμε και διαλυσαμε την μαγιά με την ζάχαρη). Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά να γίνει η ζύμη (αν κολλάει βάζουμε πολύ λίγο λάδι στα χέρια).  Σκεπάζουμε το σκεύος πολύ καλά και το αφήνουμε να φουσκώσει 45 λεπτά. 
Μετά το ξεσκεπάζουμε και αλευρώνουμε τον πάγκο όπου θα ζυμωσουμε. Ζημώνουμε όσο μπορούμε πιο πολύ ώρα, (αν κολλάει το ζυμάρι πάλι βάζουμε λάδι ή αλεύρι στα χέρια μας). Ξαναπαίρνουμε και βάζουμε το ζυμάρι μέσα στο σκεύος που ήδη χρησιμοποιήσαμε. Το σκεπάζουμε πολύ καλά και το αφήνουμε 2 ώρες να φουσκώσει. Στη συνέχεια το βγάζουμε από το σκεύος, το πλάθουμε ελαφρώς (για να μη κολλάει χρησιμοποιούμε πάλι λίγο αλεύρι) το χωρίζουμε σε δύο μέρη και φτιάχνουμε τα καρβέλια. 
Τα βάζουμε πάνω σε μια λαδόκολλα σε απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν και τα αφήνουμε πάλι αλλά 15 λεπτά για περισσότερο φούσκωμα.  Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 40 ή 45 λεπτά (αναλογα με το φούρνο). Πριν τα βάλουμε στον φούρνο χαράζουμε σε 3 σημεία το καρβέλι για να ψηθεί καλύτερα.

Απο τον Απόστολο & την Κλεό Γρηγοριάδη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου