1/2 φλυτζάνι (περίπου 90-100 γρ.) σιμιγδάλι ψιλό
1 λίτρο γάλα φρέσκο
4 αυγά
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1 βανίλια σκόνη
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό & 200 γρ. λιωμένο για το άλλειμα των φύλλων
350 ml λίτρο νερό
650 γρ. ζάχαρη
1 στικ κανέλας
Φλούδα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Βάζετε τα υλικά για το σιρόπι [350 ml λίτρο νερό, 650 γρ. ζάχαρη, 1 στικ κανέλας, Φλούδα από 1 λεμόνι] σε μία κατσαρόλα, βράζετε για 10 λεπτά και το αφήνετε να κρυώσει καλά. Βάζετε το γάλα, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού σε μια μεσαία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήνετε να ζεσταθεί καλά ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα. Ανακατεύετε καλά σε ένα μπολ τα 2 αυγά τους 2 κρόκους και το σιμιγδάλι. Μόλις ζεσταθεί καλά το γάλα, το ρίχνετε σιγά-σιγά στο μπολ με τα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια. Βάζετε ξανά το μείγμα στην ίδια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά κα ανακατεύετε συνέχεια με το σύρμα μέχρι να βράσει και να πήξει.

Tips
Αφήστε στο ψυγείο δύο ώρες πριν το ψήσιμο, έτσι θα γίνει (και θα παραμείνει) τραγανό το φύλλο. Χρησιμοποιήστε βούτυρο αγελαδινό ή πρόβειο. Όχι λάδι, όχι μαργαρίνη.
Για το σωστό σιρόπιασμα πρέπει το γαλακτομπούρεκο να είναι καυτό και το σιρόπι κρύο ή το αντίθετο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου