Ντολμαδάκια

Υλικά

Aνηθος
Γιαούρτι
Ρύζι καρολίνα
Κρεμμύδι
Αλάτι
Πιπέρι
Αμπελόφυλλα
Ελαιόλαδο
Σκόρδο


Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ σκεύος λιώνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε αρχικά τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα μυρωδικά** και στη συνέχεια το ρύζι, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Σβήνουμε με λίγο νεράκι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη γέμιση να μαγειρευτεί μερικά λεπτά μέχρι να τραβήξει τα υγρά της. Την αφήνουμε να κρυώσει καλά. Απλώνουμε στον πάγκο μας τα αμπελόφυλλα και τυλίγουμε ντολμαδάκια. (Προσεκτικά όμως μην ανοίξουν οι πλευρές τους.) Παίρνουμε ένα βαθύ σκεύος και τοποθετούμε στον πάτο του μερικά αμπελόφυλλα και πάνω σε αυτά τοποθετούμε κυκλικά τα ντολμαδάκια με το κλείσιμό τους προς τα κάτω για να μην μας ανοίξουν. Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια με λίγο νερό. Τοποθετούμε ένα μικρότερο καπάκι ή ενα πιάτο ανάποδα πάνω από τα ντολμαδάκια για να πατηθούν και να μην ανοίξουν στο βράσιμό τους και τα μαγειρεύουμε για 40 λεπτά. Όταν ετοιμαστούν, τα στραγγίζουμε και φυλάμε τον ζωμό τους. Τα βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσουν. Τέλος, σε ένα μπολ, ρίχνουμε το γιαούρτι, λίγο σκόρδο πολτοποιημένο και λίγο από τον ζωμό. Ανακατεύουμε έως ότου γίνει ένα ομοιόμορφο ρευστό dressing. Το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια κρύα, περιχύνοντάς τα με το δροσερό dressing από γιαούρτι. [Εναλλακτικα αντι για γιαούρτι μπορουμε να φτιάξουμε μια *σάλτσα λεμόνι.]
*Σάλτσα λεμόνι
Παίρνουμε τον ζωμό από τα ντολμαδάκια σε ένα τηγανάκι και τον ζεσταίνουμε. Προσθέτουμε όσο λεμόνι θέλουμε [ανάλογα το γούστο μας] το αποσύρουμε και αφου έχουμε διαλύσει μια κουταλιά της σούπας κόρν φλάουερ σε λίγο νερό το προσθέτουμε κι αυτό και ανακατευουμε μέχρι να γίνει μια πηχτή σάλτσα.

**Κατόπιν άνωθεν εντολής
Μπορούμε να προσθέσουμε κιμά, κολοκύθι, καρότο, μαιντανό και ντομάτα τριμμένη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου