4 ποτήρια αλέυρι
1 φακελάκι μαγιά
1 φακελάκι μαγιά
1/4 ποτήρι νερό
1/2 ποτήρι χλιαρό γάλα
1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1 βανίλια
Ξύσμα πορτοκαλιού
Ξύσμα πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού και στο τέλος λίγο λίγο το νερό ενώ ζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι μας, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μια πετσέτα για μια ώρα και να διπλασιαστεί σε όγκο. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστρη φύλλο πάχους ενός δακτύλου και με ένα ποτήρι κόβουμες κύκλους.
Για τα κλασικά donuts με ένα καπάκι από μπουκάλι αναψυκτικού κάνεις μια τρύπα στη μέση κάθε κύκλους
Για τα κλασικά donuts με ένα καπάκι από μπουκάλι αναψυκτικού κάνεις μια τρύπα στη μέση κάθε κύκλους
Για τα γεμιστά τα αφήνεις όπως είναι. Μαζεύεις όλα τα κομματάκια ζύμης που περίσσεψαν και ξανά ανοίγεις φύλλο μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη. Για ιδανικό αφράτο donut και αν δε βιάζεσαι να δοκιμάσεις τα αφήνεις να ξαναφουσκώσουν 20 λεπτάκια περίπου. Στη συνέχεια έχεις δύο επιλογές τηγάνισμα ή φούρνισμα. Στο τηγάνι θέλουν άφθονο λάδι (μη φοβάσαι όμως δε ρουφάνε καθόλου λάδι) και τηγανίζεις από τις δυο πλευρές για λίγα λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινήσουν. [προσωπικά τα τηγανίζω ]
Το γαρνίρισμα μπορεί να είναι γλάσο, ζάχαρη ή σοκολάτα,
πολύ νόστιμα γίνονται και αν τα γεμίσετε με μερέντα ή/και μαρμελάδα φράουλα με τη βοήθεια ενός κορνέ ζαχαροπλαστικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου