Χοιρινή μπριζόλα λαιμού

Υλικά

2 χοιρινές μπριζόλες λαιμού, περίπου 250 γρ. η καθεμία
80 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
60 γρ. ξύδι μπαλσαμικό
20-30 γρ. μέλι
2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
Δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
Θυμάρι, ψιλοκομμένο
Ξύσμα από 1 λεμόνι
150 γρ. ζωμό κοτόπουλο ή νερό
30 γρ. βούτυρο κρύο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια σακούλα για τρόφιμα* που κλείνει αεροστεγώς τοποθετούμε τις μπριζόλες, 20 γρ. ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κρεμμύδι, 30 γρ. ξύδι balsamic, το δεντρολίβανο, το θυμάρι και το ξύσμα λεμονιού. Μαρινάρουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Αποσύρουμε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα, τις αλατίζουμε και από τις 2 πλευρές και στη συνέχεια σουρώνουμε τη μαρινάδα, κρατώντας υγρά και στερεά χωριστά. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μπριζόλες, γυρνώντας πλευρά συχνά, μέχρι να μαγειρευτούν, για 15 λεπτά περίπου. Αποσύρουμε τις μπριζόλες και τις διατηρούμε ζεστές.
Προσθέτουμε στο τηγάνι τα στερεά της μαρινάδας και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά. Στη συνέχεια σβήνουμε με τα υγρά της μαρινάδας και το υπόλοιπο ξύδι balsamic. Περιμένουμε ώσπου να εξατμιστεί σχεδόν το ξύδι και προσθέτουμε τον ζωμό ή το νερό. Μαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθεί στο μισό περίπου και να πήξει η σάλτσα. Προσθέτουμε το μέλι και το βούτυρο, ομογενοποιούμε και αλατοπιπερώνουμε. Σουρώνουμε και περιχύνουμε τις μπριζόλες.

*Tip: Οι σακούλες τροφίμων που κλείνουν αεροστεγώς μπορούν, πέρα από τη φύλαξη φαγώσιμων, να αποτελέσουν ένα πολύ καλό εργαλείο για το μαρινάρισμα των τροφίμων. Τα πλεονεκτήματα που παρέχει η χρήσης τους για μαρινάρισμα είναι πως αφενός θα χρειαστούμε λιγότερη ποσότητα μαρινάδας, αφετέρου θα γλιτώσουμε το πλύσιμο του σκεύους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου