Υλικά
1 κιλό από το μοσχαράκι που προτιμάτε στα μαγειρευτά - κοκκινιστά (ελιά, κότσι σε φέτες χωρίς κόκκαλο, ποντίκι)
1 ½ κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο
4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
0,5 λίτρο χυμό ντομάτας
1 ποτήρι του κρασιού ξύδι
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
2 φύλλα δάφνης
αλάτι, πιπέρι
5-6 κόκκους μπαχάρι
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ροδίζω στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Μόλις πάρουν ωραίο ξανθό χρώμα, τα αφαιρώ από το λάδι και τα αφήνω σε αναμονή. Ρίχνω στην κατσαρόλα τα φύλλα της δάφνης και τους κόκκους απ’ το μπαχάρι. Στη συνέχεια, το μοσχαράκι σε μερίδες. Ας είναι και λίγο μικρότερες απ’ όσο σας τις κόβουν συνήθως. Μόλις τσιγαριστεί καλά και απ’ τις δυο πλευρές, σβήνω με το ξύδι. Περιμένω να εξατμιστεί και μόλις αρχίσει πάλι να στεγνώνει, ξανασβήνω με το κρασί. Τα σκεπάζω για πέντε λεπτά.
Το αφήνω πριν ρίξω το χυμό της ντομάτας, το αλάτι και το πιπέρι. Σκεπάζω και αφήνω να βράσει. Λίγο μετά ανοίγω το καπάκι και ελέγχω τα υγρά. Αν με ικανοποιούν – δηλαδή δεν μοιάζει να στερεύουν - ρίχνω λίγα λίγα τα κρεμμύδια και τα σκόρδα που είχα σε αναμονή. Όταν προστεθούν όλα, παύω τα πολλά ανακατέματα γιατί δεν θέλω να τα λιώσω και χαμηλώνω τη φωτιά στο μεσαίο σημείο βρασμού. Βάζω πάλι το καπάκι, αφήνοντας μια χαραμάδα ανοιχτή. Κάθε λίγο το κοιτάζω για να μη μου κολλήσει κάνοντας κυκλικές κινήσεις στην κατσαρόλα. Αν τα υγρά του αρχίσουν να λιγοστεύουν και το κρέας παραμένει σκληρό, βράζω νερό και προσθέτω αλλά δεν παραλείπω να συμπληρώσω το αλάτι 5 λεπτά αφού ρίξω το νερό.Σε περίπου μια ώρα είναι έτοιμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου